Kauppa ja sopimus

Kuinka riitajuttu ratkaistaan tuomioistuimessa?

Julkaistu: 22.01.2011

Riita-asia tulee vireille tuomioistuimessa, kun kantaja on jättänyt haastehakemuksen käräjäoikeuteen. Tuomioistuin antaa asiasta tiedon vastapuolelle ja pyytää tältä vastausta haasteeseen.

Mikäli asiaa ei saada ratkaistua kirjallisessa vaiheessa, järjestetään asiassa suullinen käsittely. Ensiksi järjestetään yleensä suullinen valmistelu, jossa kaikki vaatimukset perusteineen sekä todisteet esitetään. Mikäli sovintoa ei saada aikaan, asia menee pääkäsittelyyn. Tällöin asianosaiset todistajineen ovat paikalla ja käsittely on suullista. Istunnossa otetaan vastaan todistelu, niin kirjallinen kuin suullinenkin.

Tuomioistuin antaa asiassa ratkaisunsa, johon asianosaisten on tyydyttävä. Ratkaisuun tyytymätön osapuoli voi valittaa hovioikeuteen.

Löydätkö vastauksen kysymykseesi artikkeleistamme?

Artikkelit

Omistuksenpidätys- ja takaisinottoehdosta

Laissa osamaksukaupasta (osamaksukauppalaki) 1 §:ssä säädetään osamaksukaupan legaalimääritelmästä sekä takaisinotto- ja omistuksenpidätysehdosta. Yleisesti ottaen omistuksenpidätys- tai takaisinottoehdon käytön syynä on se, että myyjä haluaa varautua ostajan mahdollisiin sopimusrikkoihin, eli käytännössä joko siihen, ettei ostaja maksa sovittua kauppahintaa taikka siihen, että ostaja viivästyy sovitun kauppahinnan maksamisessa. Omistuksenpidätys- tai takaisinottoehtoa voidaan käyttää myös esimerkiksi hallinnoimistarkoituksessa taikka kontrollitarkoituksessa.

Lue artikkeli

Artikkelit

Tavaran virhe kauppalain mukaan

Kauppa on sopimus, jossa myyjä luovuttaa esineen omistusoikeuden ostajalle rahavastiketta vastaan. Kun kaupan molemmat osapuolet ovat joko yksityishenkilöitä tai elinkeinonharjoittajia, sovelletaan kauppalakia. Tässä artikkelissa tarkastellaan, milloin tavarassa on kauppalain mukaan virhe.

Lue artikkeli

Artikkelit

Vuokranantajan oikeus purkaa vuokrasopimus

Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy tavallisesti irtisanomiseen. On kuitenkin tiettyjä erikoistilanteita, joissa vuokrasopimus voidaan purkaa välittömästi. Tässä artikkelissa keskitytään niihin tilanteisiin, joissa vuokranantaja voi purkaa vuokrasopimuksen asuinhuoneistoa vuokratessa. Vuokranantajan purkuperusteet on lueteltu tyhjentävästi laissa ja ylimääräisistä purkuperusteista ei voi sopia.

Lue artikkeli

Puhelinpalvelu

0600 199 33

Oikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)

OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.