Perhe ja perintö

Hallintaoikeuden merkityksestä siivili- ja vero-oikeudessa

Julkaistu: 23.01.2012

Asianajaja Heikki Lehtinen, Tampere, As:tsto Lehtinen, Sinivaara & Syrjänen Oy heikki.lehtinen@lss-oy.com

Lahjakirjoissa ja testamenteissa käytetään lähes säännönmukaisesti vakiolauseena hallintaoikeuden pidättämistä joko jälkeenjääneelle puolisolle tai lahjanantajalle itselleen. Mahdollista on sekin, että hallintaoikeus pidätetään jollekulle muullekin vaikkapa lahjanantajan puolisolle. Perusteluna tälle hallintaoikeuksien käytölle esitetään kuitenkin usein vain verotuksellisia näkökohtia ja näistäkin usein vain se, että hallintaoikeuden pidättäminen pienentää lahja- ja perintöveroa. On totta, että hallintaoikeus pienentää lahjansaajan lahjaverotusta tai testamentinsaajan perintöverotusta. Ja kun hallintaoikeuden saajankaan ei tarvitse oikeudestaan maksaa euroakaan veroa niin vaarana on, että lahjakirjan tai testamentin laatimistilanteessa tunne voittaa järjen.

Vaille merkitystä ei pitäisi jättää hallintaoikeuden siviilioikeudellista merkitystä. Pahimmassa tapauksessa harkitsemattomasti perustetuilla hallintaoikeuksilla saatetaan aiheuttaa jopa vahinkoa. Se saattaa lukkiuttaa omaisuuden myöhemmän myynnin jopa hallintaoikeuden haltijan kuolemaan asti. Hallintaoikeutta ei voi purkaa, jos haltija ei anna siihen suostumustaan ja toisaalta vaikka suostumus saataisiin niin hallintaoikeuden purkamisesta aiheutuvat veroseuraamukset voivat nekin yllättää ikävällä tavalla. Hallintaoikeudella rasitetun omaisuuden myynti ei myöskään onnistu ilman hallintaoikeuden haltijan suostumusta. Tilanne voi olla sellainenkin, että iäkäs hallintaoikeuden haltija on laitoshoidossa ja kaikki ymmärtävät omaisuuden myynnin tarpeellisuuden. Iäkäs henkilö ei kuitenkaan enää välttämättä kykene sellaiseen tahdonmuodostukseen, että sille voitaisiin antaa oikeudellista merkitystä. Näissä tilanteissa omaisuuden myyntiin ei käytännössä voida ryhtyä vaan ainoaksi keinoksi hallintaoikeuden purkamisen suhteen jäänee vain sen odottaminen, että hallintaoikeuden haltija kuolee. Tällöin hallintaoikeus raukeaa lain nojalla ilman veroseuraamuksia.

Kun hallintaoikeus on omaisuuteen perustettu, ja omaisuus tuottaa vaikkapa vuokratuloa, niin tämä vuokratuotto kuuluu hallintaoikeuden haltijalle, ei lahjan- tai testamentin saajille eli varsinaisille omistajille. Tällä seikalla on oma merkityksensä mm. silloin, kun vuokratulon nauttija on laitoshoidossa. Vuokratuotto vaikuttaa tällöin hänen asiakasmaksunsa suuruuteen. Mikäli hallintaoikeudella rasitettu omaisuus ei tuota mitään, niin ei se myöskään vaikuta edellä kerrotun maksun suuruuteen.

Hallintaoikeuksia perustettaessa kannattaa katsoa tulevaisuuteen. Kannattaa miettiä, kenelle hallintaoikeus perustetaan, koska sen ei välttämättä tarvitse olla esimerkiksi lahjan antaja itse. Hallintaoikeutta ei testamentissakaan ole pakko merkitä koko omaisuutta koskevaksi vaan saattaa olla hyvinkin järkevää jättää jotain omaisuuseriä sen ulkopuolelle myöhemmän realisoinnin helpottamiseksi. Edelleen kannattaa miettiä hallintaoikeuden saajaa myös siltä kannalta, että hän tulee olemaan se joka saa tuoton itselleen ja jota siitä myös verotetaan. Myös mahdollinen kiinteistövero kuuluu hallintaoikeuden haltijan, ei omistajan maksuvelvollisuuksiin. Kun suvussa kulkevaan kesämökkiin perustetaan hallintaoikeus, niin käytännössä haltija on se, joka määrää kuka mökkiä käyttää ja milloin. Kesämökin omistajat, esimerkiksi lahjansaajat, ovat tällöin mökillä vain ”kylässä”. Tällöin voidaan todeta, että omistajan intressissä on ylläpitää korrekteja välejä haltijan suuntaan.

Hallintaoikeus on keino muiden joukossa pienennettäessä verorasitusta, mutta siviilioikeudellisesti haltija on vahvemmassa asemassa kuin varsinainen omistaja.

Löydätkö vastauksen kysymykseesi artikkeleistamme?

Artikkelit

Miksi edunvalvontavaltuutus tulisi tehdä juuri nyt?

Edunvalvontavaltuutus ei ole pelkästään varautumista vanhuuteen. Kuvitellaan vaikkapa tilanne, jossa alkutalven pimeässä ajat autolla liukasta tietä kotiin töistä ja yhtäkkiä hirvi osuu tiellesi. Siinä hetkessä varmastikin miettii, kuinkahan tässä käy ja toivottavasti nyt ei satu pahasti. Harmillisessa tilanteessa hirvikolari voi kuitenkin viedä sairaalaan pidemmäksikin aikaa eikä enää olekaan kykenevä hoitamaan omia asioitaan kuten ennen. Tämmöiseen tilanteeseen varautuminen edellyttää jo nyt pohtimaan edunvalvontavaltuutuksen laatimista kuntoon sekä vanhuuden varalle että ns. pahan päivän varalle.

Lue artikkeli

Artikkelit

Perimysjärjestys

Kuka saa omaisuutesi kuoleman jälkeen? Suomessa perintökaari säätelee perimisjärjestyksen. Perinnönsaajat on jaettu kolmeen perillisryhmään eli parenteeliin. Testamentilla perinnönjättäjä voi myös itse vaikuttaa siihen, miten hänen omaisuutensa jaetaan kuoleman jälkeen. Testamentilla ei voi kuitenkaan poistaa rintaperillisten oikeutta ns. lakiosaan.

Lue artikkeli

Artikkelit

Hyvitys yhteistalouden hyväksi annetusta panoksesta.

Avoliitto ei purkautuessaan synnytä samanlaisia varallisuusoikeudellisia vaikutuksia kuin avioliitto. Lähtökohtana on, että avoliiton molemmat osapuolet pitävät oman omaisuutensa. Avoliiton päättyessä ei suoriteta ositusta, eikä kumpikaan osapuoli maksa tasinkoa toiselle. Poikkeuksena tästä on hyvitys yhteistalouden hyväksi annetusta panoksesta.

Lue artikkeli

Puhelinpalvelu

0600 199 33

Oikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)

OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.