Neuvontapuhelin.png0600 199 33
Oikeudellisten asioiden neuvontapuhelin
(1 € + ppm/min)

Artikkelikirjastostamme löydät satoja asiantuntijoiden laatimia artikkeleja useista eri aihealueesta

Voiko sukunimen muuttaa mieleisekseen?

Julkaistu 22.1.2011

Sukunimeä muutettaessa ei uudeksi sukunimeksi voida ottaa mitä tahansa nimeä. Uudeksi sukunimeksi ei voida ensinnäkään hyväksyä nimeä, joka on sopimaton tai jonka käyttö muutoin voi aiheuttaa ilmeistä haittaa. Sopimattomuutta arvioidaan yleisesti yhteiskunnassa vallitsevien käsitysten perusteella. Näin ollen esimerkiksi uskonnollisia tunteita tai sukupuolisiveellisyyttä loukkaavat tai yleisen moraalikäsityksen vastaiset nimet ovat sopimattomia.

Ilman erityistä syytä ei uudeksi sukunimeksi voida hyväksyä nimeä, joka muodoltaan tai kirjoitustavaltaan on kotimaisen nimikäytännön vastainen, jota yleisesti käytetään etunimenä, tai joka on muodostettu yhdistämällä kaksi sukunimeä.

Uudeksi sukunimeksi ei voida myöskään hyväksyä ns. suojattua sukunimeä, joka on Suomessa merkitty väestötietojärjestelmään, tai jonka yleisesti tiedetään vakiintuneen määrätyn kotimaisen tai vierasmaalaisen suvun nimeksi, ellei tähän ole olemassa erityistä syytä.

Ilman erityistä syytä ei uudeksi sukunimeksi voida niin ikään hyväksyä nimeä, joka on samaistettavissa säätiön, yhdistyksen tai muun yhteisön nimeen, rekisteröityyn toiminimeen tai tavaramerkkiin taikka muuhun elinkeinotoiminnassa käytettyyn suojattuun tunnukseen tai yleisesti tunnettuun taiteilijanimeen tai nimimerkkiin.