Yritystoiminta

Perintöveroon sukupolvenvaihdoksessa tehtävän huojennuksen edellytykset

Julkaistu: 23.01.2012

Asianajaja Antti Kejo, Kajaani, Asianajotoimisto Antti Kejo Ky, aatsto@anttikejo.fi

Perintöverotaakan helpottamiseksi on säädetty perintöveron huojennuksesta tilanteissa, joissa on kyse sukupolvenvaihdoksesta maatilan tai yrityksen kohdalla.

Perintöveron määrään tehtävät huojennukset tulevat sovellettaviksi vain silloin, kun kyse on aitoon yritys- ja maataloustoiminnan tuotannolliseen toimintaan liittyvästä omaisuudesta.

Perintöverohuojennuksen edellytyksenä on, että verotus koskee joko maatilaa tai yritystä taikka vähintään kymmenesosaa edellä mainituista. Edellytyksenä niin ikään on, että verovelvollinen jatkaa yritystoimintaa perimässään yrityksessä tai vaihtoehtoisesti maatalouden harjoittamista perimällään maatilalla. Viimeinen edellytys verohuojennukselle on, että yrityksestä taikka maatilasta määrättävän veron määrä on vähintään yli 850 euroa.

Silloin, kun saatu perintö käsittää myös metsää, koskee verohuojennus maatilan ohella myös perittyä metsää. Kuitenkin pelkkä metsätilan periminen ei oikeuta verohuojennukseen.

Jotta verohuojennus koskisi yritystä, on tämän harjoitettava liiketoimintaa. Sen sijaa verohuojennuksen piiriin ei kuulu laajamittaisen vuokraustoiminnan harjoittaminen. Yritystoiminnankin osalta edellytetään sitä, että verovelvollinen henkilökohtaisesti osallistuu yrityksen toimintaan. Työskentelyn ei ole kuitenkaan edellytetty olevan kokopäivätoimista vaan tarvittavat mitat täyttää esim. osallisuus yrityksen hallintoelimiin kuten esimerkiksi hallitukseen. Verovelvollisen on saatava osansa myös yrityksen voitoista ja kärsittävä tappioista.

Perintöveron ohella verohuojennus sukupolvenvaihdoksessa voi tulla kyseeseen ns. alihintaisessa kaupassa, missä henkilö myy maatilan tai yrityksen alihintaan jälkeläiselleen ja siis käytännössä lahjoittaa tälle kauppahinnasta puuttuvan osan.

Lähimmän sinua palvelevan OpusLex -toimiston yhteystiedot löydät täältä.

Löydätkö vastauksen kysymykseesi artikkeleistamme?

Artikkelit

Liiketoimintasiirto EVL:n mukaisesti

Laissa elinkeinotulon verottamisessa (EVL, 360/1968) säädetään liiketoiminnan siirrosta. Lainkohdan mukaan liiketoimintasiirrolla tarkoitetaan järjestelyä, jossa osakeyhtiö (siirtävä yhtiö) luovuttaa joko kaikki taikka yhteen tai useampaan liiketoimintakokonaisuuteensa kohdistuvat varat, siirtyviin varoihin kohdistuvat velat ja siirtyvään toimintaan kohdistuvat varaukset siirtyvää toimintaa jatkavalle osakeyhtiölle (vastaanottava yhtiö) saaden vastikkeeksi vastaanottavan yhtiön liikkeeseen laskemia uusia osakkeita tai sen hallussa olevia omia osakkeita. Liiketoimintasiirto on siis vero-oikeudellinen käsite.

Lue artikkeli

Artikkelit

Digipalvelusäädös

Digipalvelusäädös tuli voimaan 16.11.2022. Digipalvelusäädös sisältää säännöksiä, joilla on vaikutuksia verkkoalustoja tarjoavien palveluntarjoajien toimintaan. Yhtenä merkittävänä uudistuksena asetus tuo velvollisuuden palveluntarjoajille tarjota mekanismeja, joiden avulla käyttäjät voivat ilmoittaa laittomasta sisällöstä. Tämän myötä palveluntarjoajien tulee myös tarjota käyttäjille, joiden sisältöä mahdollisesti poistetaan, mahdollisuus esittää näkemyksensä asiasta. Lue oheisesta artikkelista lisää aiheesta.

Lue artikkeli

Artikkelit

Yrityskiinnitys

Yrityskiinnityksestä säädetään yrityskiinnityslaissa (634/1984). Yrityskiinnityslain 1 §:n mukaan elinkeinonharjoittajan omistama elinkeinotoimintaan kuuluva irtain omaisuus voidaan kiinnittää ja sen hallintaa luovuttamatta pantata saamisen vakuudeksi. Koska yrityskiinnityksen julkivarmistus on järjestetty rekisterimerkinnällä, voi yritys jatkaa elinkeinon harjoittamista lähes tavanomaiseen tapaan. Tämä eroaa muun muassa tavallisen irtaimen esineen panttauksesta, kun irtaimen esineen panttauksessa tavanomaisesti julkivarmistus tapahtuu traditiolla eli hallinnan luovutuksella.

Lue artikkeli

Puhelinpalvelu

0600 199 33

Oikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)

OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.