2016

Identtiteettirosvous

Julkaistu: 03.10.2016

Identiteettivarkaudet ovat lisääntyneet melkoista vauhtia viimeisten vuosien aikana.  Henkilöllisyyttäsi saatetaan monin tavoin käyttää väärin. 

Tyypillinen tekomuoto nykyään on toisen ihmisen nimen käyttäminen sosiaalisessa mediassa.  Tässä kirjoituksessa keskityn kuitenkin tilanteeseen, jossa henkilöllisyyttä käytetään taloudellisiin väärinkäytöksiin ja petoksiin.

Henkilöllisyyden väärinkäytön ennaltaehkäisyyn on hyvin yksinkertainen ohje: pidä lompakostasi ja käsilaukustasi huolta.  Riskien määrä räjähtää käsiin, jos maksukortit ja henkilöllisyyspaperit ovat väärissä käsissä. 

Aloitteleva rosvo ottaa lompakon, poimii sieltä käteisen rahan ja heittää kaiken muun lähimpään roskikseen.  Vaan entäpä, jos se kaikki muu päätyy osaavien ammattirikollisten käsiin?

Pankkitunnusten ja tunnuslukujen säilyttämisestä samassa lompakossa korttien kanssa on varoiteltu viimeiset 30 vuotta.  Silti liian moni toimii edelleen huolettomasti.  Älä ole yksi heistä.  Jos tunnusluvut päätyvät vääriin käsiin, on edessä sataprosenttisella varmuudella väärinkäytös, usko pois. Lisäksi taloudellinen vahinko jää hyvin todennäköisesti omaan piikkiisi, koska pankin mielestä et ole toiminut riittävän huolellisesti. 

Huolellisestikaan toimien ei elämä aina kuitenkaan mene niin hyvin kuin amerikkalaisissa elokuvissa.  Jos henkilöpaperisi päätyvät rikollisen käsiin, voit tahtomattasi joutua hyvin kiusallisen näytelmän päähenkilöksi.  Henkilöllisyyttäsi saatetaan käyttää väärin mitä erikoisimmin tavoin ja luottokorttien hankkiminen sekä pikavippien ottaminen nimissäsi saattavat olla vasta alkusoitto.  Räikeimmässä tietämässäni tapauksessa tekijä kävi synnyttämässä uhrin nimissä – aivan oikein, synnyttämässä. 

Suosittelen lämpimästi oikeudellisen avun hankkimista heti, kun jokin alkaa olla pielessä.  Asiantunteva avustaja osaa selvittää ongelmat yksi kerrallaan ja purkaa tilanteen, joka mielestäsi saattaa olla käsittämätön sotku.  Mikäli sinulla on oikeusturvavakuutus, on mahdollista, että vakuutusyhtiö korvaa osan kustannuksista.

Mikäli kuitenkin haluat hoitaa tilanteen itse, tässä muutamia vinkkejä selviytymiseen:

  • Ryhdy tilanteen herraksi ja muista, että et ole itse tehnyt mitään väärää.  Älä alistu avuttomaksi uhriksi – juuri sitä rosvo haluaa, jotta olisit puolustuskyvytön ja hän saisi jatkaa kaikessa rauhassa.  Pysy rauhallisena.  Tilanne tuntuu todennäköisesti järkyttävältä, mutta pään pitäminen kylmänä auttaa selviytymään käytännön ongelmista.
  • Tee rikosilmoitus tai pyydä avustajaa tekemään se välittömästi.  Ilman rikosilmoitusta poliisi ei tiedä asiasta, eikä pysty tekemään asialle mitään.  Muista, että rikosilmoitus ei kuitenkaan ratkaise koko ongelmaa – paljon tehtävää on vielä edessä.
  • Ilmoita oma luottokielto luottotietoyhtiöiden rekistereihin.  Näin pystyt rajoittamaan uuden velan tekemistä nimiisi.  Merkitse kalenteriisi kahden vuoden päähän, että kielto on uusittava, mikäli se on vielä tarpeellista. 
  • Varmista ulosottovirastosta, että nimissäsi ei (toivottavasti) ole vielä ulosottoasioita.
  • Mikäli postiluukku alkaa tulvia perintäkirjeitä, ole yhteydessä jokaiseen perintäyhtiöön tai velkojaan välittömästi ja kerro heille tilanne.  Älä missään tapauksessa maksa yhtään laskua tai velkaa, jota et ole itse tehnyt.  Perintäyhtiöt saattavat joskus olla tiukkoja ja suorastaan tylyjä.  Sinulle voi syntyä tunne siitä, että kukaan ei usko sanaakaan siitä, mitä puhut.  Perintäyhtiöt ovat valitettavasti kuitenkin kuulleet kaikki mahdolliset selitykset ja lähtökohtaisesti niiden edustajat pitävät kertomustasi venkoiluna ja valheena.  Pysy kuitenkin lujana.  Ne velat eivät ole sinun, etkä ole tehnyt mitään väärää.
  • Mikäli perintätoimet etenevät niin pitkälle, että postista alkaa tulla kirjeitä käräjäoikeudesta tai haastemies on ovella, toimi nopeasti.  Älä juokse haastemiestä karkuun.  Ota asiakirjat tiedoksesi ja ilmoita käräjäoikeuteen, että kiistät kanteen.  Ilmoita kiistämisen perusteeksi se, että et itse ole tehnyt velkaa.  Viimeistään tässä vaiheessa on ehdottomasti syytä hankkia asiantuntevaa apua. 
  • Pidä kirjaa kaikista perintätapahtumista.  Merkitse muistiin kaikki tulleet kirjeet ja soitot sekä mitä olet niihin vastannut.  Näin pysyt kärryillä siitä, missä kaikkialla asioita on kesken ja asioiden myöhempi käsittely oikeudessa on helpompaa.  Muista, että tärkeintä on päästä itse ohjaamaan tapahtumia eikä vain antaa katastrofin viedä.
  • Varmista maistraatista, että osoitteesi väestötietojärjestelmässä on oikein.  Ilmoita Postille kielto tehdä osoitteenmuutoksia verkkopalvelussa.
  • Varmista kaikilta pankeilta, vakuutusyhtiöiltä ja matkapuhelinoperaattoreilta, ettei sinusta ole tietämättäsi tullut heidän ”asiakkaansa”.  Lakkauta palvelut ja sulje liittymät.
  • Varmista liikenteen turvallisuusvirastosta, että nimiisi ei ole rekisteröity ajoneuvoja, jotka eivät ole sinun.

Mikäli tilanne äityy täysin mahdottomaksi ja nimissäsi aletaan tehdä muutakin kuin velkaa, saattaa henkilötunnuksesi muuttaminen olla mahdollista.  Muuttaminen ei ole kaiken ratkaiseva taikatemppu tai oikotie onneen, mutta sillä pystytään merkittävästi rajaamaan tulevia väärinkäytöksiä.

Vaihtamiseen vaaditaan kuitenkin erittäin vakavat perusteet, eikä pelkästään useidenkaan petoksien uhriksi joutuminen lähtökohtaisesti riitä.  Kynnystä kuvaa parhaiten se, että muuttamisen mahdollistanut laki on ollut voimassa vuodesta 2009, mutta viranomaiset ovat suostuneet vaihtoon ns. väärinkäytösperusteella tähän mennessä ainoastaan yhdessä tapauksessa vuonna 2016. 

Rikoksentekovälineeksi ajautuminen on sielua loukkaava ja kärsimystä aiheuttava kokemus.  Et kuitenkaan ole yksin.  Henkisen tuen antajaksi lakimiehestä valitettavasti harvoin on, mutta voit keskittyä muihin asioihin paremmin, kun käytännön ongelmat ovat jonkun muun selvitettävänä.

 

Jarkko Priha
Asianajotoimisto Salo & Salo Oy

Löydätkö vastauksen kysymykseesi artikkeleistamme?

Blogi

Identtiteettirosvous

Identiteettivarkaudet ovat lisääntyneet melkoista vauhtia viimeisten vuosien aikana. Henkilöllisyyttäsi saatetaan monin tavoin käyttää väärin.

Lue blogi

Blogi

Elämää pykäläviidakossa

Kun kerran kiinteistönvälittäjistä, lääkäreistä, poliiseista, tullista ja huutokauppiaista on tehty jos jonkinlaista tositelevisio-ohjelmaa, niin eikö olisikin jo korkea aika valaista ihmisille asianajajien ihmeellistä arkea?

Lue blogi

Blogi

Kesälomat lähestyvät ja lomaraha herättää kysymyksiä

Useimmilla meistä on ansaittuna täydet lomapäivät nyt lomakauden lähestyessä. Täydet lomapäivät tarkoittanevat lähtökohtaisesti 30 lomapäivää.

Lue blogi

Puhelinpalvelu

0600 199 33

Oikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)

OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.