Perhe ja perintö

Tupakka ja alaikäinen – tupakkalaissa kieltoja alaikäistä ja tälle tupakkaa välittävää kohtaa

Julkaistu: 23.01.2012

Tupakkalaki on uudistunut vuoden 2010 marraskuussa ja uuden lain tavoitteeksi on asetettu tupakkatuotteiden käytön lopettaminen Suomessa. Kunnianhimoinen tavoite pyritään saavuttamaan tarttumalla erityisesti lasten ja nuorten tupakointiin – tupakoinnin aloittaminen on estettävä jo varhaisessa vaiheessa. Tätä tavoitetta uusi tupakkalaki linjaa uusilla alaikäisiä henkilöitä koskevilla tupakkakielloilla.

Uusi tupakkalaki kieltää alle 18-vuotiaalta henkilöltä

  • tupakan hallussapidon ja
  • tupakan maahantuonnin

Lisäksi tupakkalain mukaan on kiellettyä alle 18-vuotiaalle henkilölle

  • myydä,
  • välittää ja
  • muuten luovuttaa tupakkatuotteita ja tupakointivälineitä

Henkilö, joka myy tai muutoin vastiketta vastaan luovuttaa taikka välittää tupakkatuotteen alle 18-vuotiaalle henkilölle syyllistyy tupakan myyntirikokseen, josta rangaistukseksi määrätään sakkoa tai vankeutta kuudeksi kuukaudeksi. Näin ollen yksittäisen tupakka-askinkin välittäminen vastiketta vastaan alaikäiselle kaupasta on rangaistava rikos. Tupakan vastikkeeton luovuttaminen alaikäiselle on niin ikään kiellettyä, mutta siitä ei tupakkalaissa ole säädetty rangaistusta.

Alaikäiselle tupakan hallussapidosta ei kuitenkaan ole tupakkalaissa säädetty rangaistusta ja näin ollen esimerkiksi poliisilla taikka opettajalla ei ole oikeutta takavarikoida tupakoita alaikäisen hallusta. Alle 18-vuotiaalle voidaan kuitenkin määrätä sakkoa tupakan maahantuonnista.

Löydätkö vastauksen kysymykseesi artikkeleistamme?

Artikkelit

Miksi edunvalvontavaltuutus tulisi tehdä juuri nyt?

Edunvalvontavaltuutus ei ole pelkästään varautumista vanhuuteen. Kuvitellaan vaikkapa tilanne, jossa alkutalven pimeässä ajat autolla liukasta tietä kotiin töistä ja yhtäkkiä hirvi osuu tiellesi. Siinä hetkessä varmastikin miettii, kuinkahan tässä käy ja toivottavasti nyt ei satu pahasti. Harmillisessa tilanteessa hirvikolari voi kuitenkin viedä sairaalaan pidemmäksikin aikaa eikä enää olekaan kykenevä hoitamaan omia asioitaan kuten ennen. Tämmöiseen tilanteeseen varautuminen edellyttää jo nyt pohtimaan edunvalvontavaltuutuksen laatimista kuntoon sekä vanhuuden varalle että ns. pahan päivän varalle.

Lue artikkeli

Artikkelit

Perimysjärjestys

Kuka saa omaisuutesi kuoleman jälkeen? Suomessa perintökaari säätelee perimisjärjestyksen. Perinnönsaajat on jaettu kolmeen perillisryhmään eli parenteeliin. Testamentilla perinnönjättäjä voi myös itse vaikuttaa siihen, miten hänen omaisuutensa jaetaan kuoleman jälkeen. Testamentilla ei voi kuitenkaan poistaa rintaperillisten oikeutta ns. lakiosaan.

Lue artikkeli

Artikkelit

Hyvitys yhteistalouden hyväksi annetusta panoksesta.

Avoliitto ei purkautuessaan synnytä samanlaisia varallisuusoikeudellisia vaikutuksia kuin avioliitto. Lähtökohtana on, että avoliiton molemmat osapuolet pitävät oman omaisuutensa. Avoliiton päättyessä ei suoriteta ositusta, eikä kumpikaan osapuoli maksa tasinkoa toiselle. Poikkeuksena tästä on hyvitys yhteistalouden hyväksi annetusta panoksesta.

Lue artikkeli

Puhelinpalvelu

0600 199 33

Oikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)

OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.