Perhe ja perintö

Artikkelit - Perhe ja perintö

Etunimen ehdottomat edellytykset

Edellytykset suomalaisen henkilön etunimelle luetellaan etu- ja sukunimilaissa. Etunimelle on sekä ehdottomia, että harkinnanvaraisia edellytyksiä. Ehdottomien edellytysten vastaista nimeä ei voida myöntää missään tapauksessa. Harkinnanvaraisten edellytysten vastainen nimi voidaan hyväksyä etu- ja sukunimilain 3 §:n poikkeusperusteilla. Seuraavassa käydään läpi ehdottomia edellytyksiä henkilön etunimelle.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Etunimen harkinnanvaraiset edellytykset

Edellytykset suomalaisen henkilön etunimelle luetellaan etu- ja sukunimilaissa. Etunimelle on sekä ehdottomia, että harkinnanvaraisia edellytyksiä. Ehdottomien edellytysten vastaista nimeä ei voida myöntää missään tapauksessa. Harkinnanvaraisten edellytysten vastainen nimi voidaan hyväksyä etu- ja sukunimilain 3 §:n poikkeusperusteilla. Seuraavassa käydään läpi harkinnanvaraisia edellytyksiä.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Edunvalvontavaltuutus ja lahjan antaminen

Edunvalvontavaltuutuksella henkilö voi valtuuttaa valitsemansa henkilön huolehtimaan asioistaan siinä tapauksessa, ettei hän itse ole tulevaisuudessa tähän kykenevä. Edunvalvontavaltuutus tulee voimaan, kun valtuuttaja sairauden, henkisen toiminnan häiriintymisen, heikentyneen terveydentilan tai muun vastaavan syyn vuoksi tulee kykenemättömäksi huolehtimaan asioistaan.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Yksityishenkilön velkajärjestely ylivelkaantuneen apuna

Yksityishenkilön velkajärjestelyksi kutsutaan menettelyä, jossa ylivelkaantunut yksityishenkilö maksaa velkojaan usean vuoden ajan maksukykynsä ja hänelle laaditun maksusuunnitelman mukaan, minkä jälkeen hän vapautuu loppujen velkojensa maksuvelvollisuudesta. Menettelyä sääntelee laki yksityishenkilön velkajärjestelystä (VJL, 57/1993), jonka 1 §:n 1 momentin mukaan sen tarkoituksena on yksityishenkilön taloudellisen tilanteen korjaaminen silloin, kun maksukyvyttömyys johtuu velallisesta riippumattomista syistä, kuten sairaudesta tai työkyvyttömyydestä.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Testamentin moite – perillisen yksinoikeus testamentin saajaa vastaan

Testamentin moitteella tarkoitetaan perillisen tai, mikäli lakimääräistä perillistä ei ole, Valtiokonttorin testamentin saajaa vastaan ajamaa kannetta testamentin julistamisesta pätemättömäksi. Moiteperusteet on yksilöity perintökaaressa (PK, 40/1965) tyhjentävästi ja ne liittyvät joko väitteeseen testamentin syntymisen edellytyksissä olevasta puutteesta tai testamentissa olevasta muotovirheestä.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Edunvalvontavaltuutus

Edunvalvoja voidaan määrätä täysi-ikäiselle, joka sairauden, henkisen toiminnan häiriintymisen, heikentyneen terveydentilan tai muun vastaavan syyn vuoksi on kykenemätön valvomaan etuaan tai huolehtimaan itseään tai varallisuuttaan koskevista asioista, jotka vaativat hoitoa, eivätkä tule asianmukaisesti hoidetuiksi muulla tavoin.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Mitä kaikkea omaisuutta voidaan ulosmitata?

Ulosmittauksen kohteena voi olla sekä kiinteää että irtainta omaisuutta. Kohde voi olla esine tai oikeus. Oikeus voi olla esimerkiksi oikeus palkkaan tai saatava (saamisoikeus). Ulosmittauskelpoisuuden edellytyksenä on, että kohde kuuluu velalliselle tai muuten vastaa hakijan saatavasta, se voidaan yksilöidä, sillä on varallisuusarvoa ja sen ulosmittaamista ei ole laissa kielletty.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Oikeudenkäyntiavustajalla tulee olla lupa

Asianosainen voi käyttää siviiliprosessissa oikeudenkäyntiavustajaa oikeudenkäynnissä tukenaan ollessaan myös itse läsnä istunnossa. Laki luvan saaneista oikeudenkäyntiavustajista sääntelee sitä, kuka saa toimia oikeudenkäyntiavustajana.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Edunvalvontavaltuutus ja lääkärinlausunto

Edunvalvontavaltuutusta laadittaessa lääkärinlausunnot ovat merkityksellisiä eri vaiheissa. Kun henkilö laatii edunvalvontavaltuutustaan, voidaan lääkärinlausunto hankkia sen tueksi, että henkilö on tiennyt valtuutuksen merkityksen sen laatiessaan. Henkilöllä on toisin sanoen ollut oikeudellinen toimintakyky, minkä puolesta lääkärinlausunto voi riitatilanteessa toimia todisteena.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Lääkärinlausunto muistisairaan oikeustoimien tukena

Muistisairaan kuten Alzheimer-potilaan tekemän oikeustoimen tueksi voidaan hankkia lääkärinlausunto, sillä muistisairaus voi vaikuttaa potilaan ymmärrykseen oikeustoimen oikeudellisesta luonteesta. Lääkärinlausunto voi todistaa henkilön oikeudellista toimintakykyä, eli kykyä tehdä itseään ja omaisuuttaan koskevia päätöksiä pätevällä tavalla, jos kyvyn puutteesta tulee riitaa. Tuomioistuin harkitsee lääkärinlausunnon todistusarvoa tapauksittain tehdessään päätöstä siitä, onko henkilö ymmärtänyt tekemänsä oikeustoimen luonteen.

Lue artikkeli