Yritystoiminta

Yrityssaneerauksen edellytyksistä

Julkaistu: 21.01.2012

Asianajaja Kimmo Salo, Kouvola, As:tsto Salo & Salo Oy, kimmo.salo@kimmosalo.fi

Yrityssaneerauslain edellytyksistä säädetään lain 7 §:ssä. Käytännön kannalta voidaan kuitenkin sanoa, että seuraavat seikat ovat ongelmallisimpia arvioitaessa yrityksen mahdollisuutta toteuttaa onnistunut yrityssaneeraus.

Kannattavuus/käyttökate

On lähes varmaa, ettei yrityssaneeraus onnistu, mikäli ensimmäisen saneerausvuoden aikana ei kyetä yrityksen tappiokierrettä katkaisemaan ja kääntämään käyttökatetta positiiviseksi. Käyttökate on tunnuslukuna siinä mielessä keskeinen, että sen avulla nähdään kykeneekö yritys suoriutumaan tulorahoituksellaan kaikista juoksevista menoistaan. Käyttökatteestahan joudutaan sen jälkeen vielä kattamaan verot, poistot, korot ja investoinnit. On tärkeää, että ainakin yrityksen historiasta on löydettävistä tilikausia, jolloin käyttökate on ollut positiivinen.

Kun otetaan huomioon, että velkojille suoritettavat saneerausvelat hoidetaan yrityksen tulorahoituksen avulla, ei saneerausmenettely onnistu, mikäli kannattavuuden kautta ei voida saneerausvelkoja suorittaa. Käytännössä on tosin osoittautunut raskaasti tappiollisten yritysten saneeraus lyhyessä aikataulussa lähes mahdottomaksi, koska kannattavuuden parantaminen ei sinänsä ole mikään silmänkääntötemppu, vaan se vaatii kärsivällisyyttä ja suunnitelmallisuutta, vaikka yritetään päästä nopeasti eteenpäin.

Tilinpito

Allekirjoittaneenkin praktiikassa on esiintynyt tapauksia, jotka ovat sortuneet kirjanpidon puutteellisuuteen ja jälkeenjääneisyyteen. Useasti myös kirjanpidossa on sen laatuisia virheitä tai muita vinosuuntauksia, joita ei voida myöskään nopeasti oikaista. Usein on jouduttu tilinpitäjää vaihtamaan, koska ammattimainen ote on täysin välttämätön myös tilitoimiston osalta yrityssaneerauksessa.

HTM-tilintarkastajan lausunto on lähes tärkein dokumentti yrityssaneeraushakemusta laadittaessa. Mikäli yrityksen kirjanpito ei tällöin kestä riittävää tarkastelua, ei puoltavaa lausuntoa ole saatavissa

Lähimmän sinua palvelevan OpusLex -toimiston yhteystiedot löydät täältä.

Löydätkö vastauksen kysymykseesi artikkeleistamme?

Artikkelit

Takaisinsaanti konkurssipesään - velan maksun takaisinsaanti

Konkurssiin asetetun velallisen tekemiä oikeustoimia voidaan tietyin edellytyksin peräyttää konkurssia edeltävältä ajalta. Tätä prosessia säätelee laki takaisinsaannista konkurssipesään.

Lue artikkeli

Artikkelit

Yrityssaneeraus - saneerausohjelman laatiminen

Yrityssaneeraus on toimenpide, jonka tarkoituksena on taloudellisissa vaikeuksissa olevan yrityksen jatkamiskelpoisen toiminnan tervehdyttäminen sekä tätä varten tarvittavien velkajärjestelyjen mahdollistaminen.

Lue artikkeli

Artikkelit

Yrityssaneeraus ja sen hakeminen

Yrityssaneeraus on toimenpide, jonka tarkoituksena on taloudellisissa vaikeuksissa olevan yrityksen jatkamiskelpoisen toiminnan tervehdyttäminen sekä tätä varten tarvittavien velkajärjestelyjen mahdollistaminen.

Lue artikkeli

Puhelinpalvelu

0600 199 33

Oikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (1 € + ppm/min)

OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.